Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Golvslipning,lack, lut, olja, såpa eller vax

Golvslipning

Lack, lut, olja, såpa eller vax
Det finns många möjligheter att ge ditt golv en oöm yta.

 • Lack behåller träets naturliga färg och ger en mycket stark yta. Lack kan hålla i flera år om det är på en yta där det inte förekommer ytterskor. Nackdelen med lack är att repor syns.

 • Lut som användes till barrträdgolv (till exempel furu och gran) stoppar träets naturliga gulningsprocess. Träet får i stället en vitgrå färg, och om man tillsätter vitt pigment i lutet blir golvet ljusare. En lutbehandling i sig
  själv skyddar inte mot slitage och smuts, och måste därför kompletteras med ytterliggare något. Den vanligaste efterbehanlingen är såpa, men även lack, olja och vax kan användas för att förstärka golvet.

 • Vid oljebehandling mättas träet med olja som skyddar ytan mot fläckar och smuts, och det gör samtidigt golvet starkare. Men ytan blir inte lika stark som lack. I gengäld kan man enkelt efterbehandla på ytor som utsätts för större slitage. Golvolja finns både med och utan vitt pigment. Naturoljan framhäver golvets egen färg, medan den vitpigmenterade gör träet ljusare. Det sistnämnda bör bara användas på ljusa träslag och på lutbehandlade golv. På mörkt trä gör den ytan gråaktig.

 • Att såpbehandla golv av barrträ och ljusa lövträsorter är en utmärkt lösning i samband med lutbehandling, men metoden går också att använda separat. Såpan omvandlas till kalksåpa som tränger ner i träets porer och
  dessutom lägger sig på ytan. Det gör golvet slitstarkt mot smuts och fukt. Såpan finns med eller utan pigment.
  Ett såpbehandlat golv är relativt känsligt, speciellt om man inte tvättar golvet så ofta och om träet inte är helt mättat med såpa.
 • Vax används (precis som såpa) som efterbehandling av golv som är lutade. Vaxet ger en effekt som liknar oljebehandling, och golvet går att efterbehandla där det är mest slitet.


VI UTFÖR GOLVLÄGGNING, TRÄDGÅRD-& FASTIGHETSSKÖTSEL, ENTRÉMATTOR